MIRE JÓ A TÖKMAGOLAJ?

„Ha betegségmentes életet szeretnél élni, vezess be gyulladáscsökkentő ételeket és étrend-kiegészítőket az étrendedbe, ez az egyik kulcsfontosságú dolog, amit megtehetsz a cél érdekében.”

A TÖKMAGOLAJAT HASZNÁLHATJUK KÜLSŐLEG ÉS BELSŐLEG IS. A TÖKMAGOLAJ ÖSSZETEVŐI HOZZÁJÁRULNAK:

  • a sejtek oxidatív stresszel szembeni védelméhez
  • a belső gyulladások enyhítéséhez
  • a koleszterinszint csökkentéséhez
  • a máj és emésztés támogatásához
  • az alsó húgyúti rendszer egészségéhez és a vizelet áramlásához
  • a prosztata megfelelő működésének fenntartásához
  • a szellemi jólléthez és a mindennapi jó közérzethez

https://bmcurol.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12894-021-00910-8
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2809240/

TÖKMAGOLAJ A KONYHÁBAN

A tökmagolaj értékes összetevőinek és teljes ízének megőrzése érdekében az olajat ne tegye ki hosszabb ideig hőhatásnak. A konyhában a tökmagolaj tökéletes salátaöntet, de szinte minden ételhez hozzáadható, így krémlevesekhez, főzelékekhez, rántottához, pácokhoz, kenhető pasztákhoz, tepsis zöldségekhez, húsokhoz, halakhoz, pirítósra kenve, de desszertekhez, fagylaltokhoz is.

TÖKMAGOLAJ KÜLSŐLEG

A tökmagolaj önmagában vagy más olajokkal elkeverve is használható kozmetikai célokra. A tökmagolaj zsírsavai hidratálják a bőrt és védik a környezeti stressztől. Fejbőrbe masszírozva csökkenti a hajhullást, támogatja a haj növekedését és egészségét, és segít a töredező hajvégek regenerálásában.

Az androgén alopécia a férfiak hajhullásának leggyakoribb oka, különösen az 50 év felettieknél. Nők esetében az androgén típusú hajhullás (hajritkulás és kopaszodás) kiváltó oka hormonális eredetű, különösen gyakori például PCOS-ben. A tökmagolaj a legújabb kutatások szerint enyhítheti a tüneteket.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24864154/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33544448/

TÖKMAGOLAJOS HAJKONDICIONÁLÁS

  • 1 evőkanál tökmagolaj
  • ½ alma pürésítve
  • 1 evőkanál sheavaj
  • 1 tojás

Mixelje vagy keverje össze az almát, a sheavajat és a tökmagolajat. A tojást külön verje fel és keverje bele a mixbe. Vigye fel a frissen mosott hajra és hagyja fenn 20 percig, majd öblítse le és formázza ahogy szokta.

TÖKMAGOLAJOS ARCSZÉRUM

  • 1 db 100 ml-s cseppentős (pipettás) üveg
  • tökmagolaj (félig töltse meg vele az üveget)
  • csipkebogyómag olaj (töltse fel vele az üveget a ¾-éig)
  • adjon hozzá 15 csepp szőlőmag olajat

Minden reggel vigye fel a szérumot a bőrére, tökéletes sminkalap, esténként pedig használja lefekvés előtt. Mindig rázza fel jól használat előtt.

A TÖKMAGOLAJ SZÍNE ÉS A DIKROMATIZMUS

Tegyünk egy kis kitérőt némi kémiai hatások ismertetése érdekében. Van egy nagyon érdekes megfigyelés a tökmagolajjal kapcsolatban. Ez a dikromatizmus jelensége. Ez az olaj ugyanabban a mintában két meglepően eltérő színt mutat, és ez valami olyan, amit mindenki lát.

  • sötétzöld szín – vékonyabb rétegben a tökmagolaj sötétnek látszik, ragyogó zöldnek
  • mélyvörös szín – vastagabb rétegben az olaj tisztán piros

A tökmagolaj színét ennek a két színnek a kombinációja adja, melytől az olaj sötétzöldnek, majdnem feketének látszik. A tökmagolaj mutatja a legnagyobb mértékű dikromatizmust az összes ismert létező természetes anyag közül.

KIS TÖK TÖRTÉNELEM

A tök Dél-Amerikában és Mexikóban őshonos, a spanyol hódítók hozták be a magját Európába. A tökmagolajat először a XIV. században kezdték előállítani. A keresztény vallásban, a böjt időszakában, húsmentes ételek készítéséhez rendszeresen fogyasztották, illetve gyakran alkalmazták veseproblémákra.

TÖKMAGOLAJOS RECEPTEK

BANÁNOS, TÖKMAGOLAJOS TURMIX

Hozzávalók: 1 banán, 1 ek. tökmagolaj, 200 ml mandulatej, fél csésze áfonya, késhegynyi spirulina por, 1 ek. méz

Elkészítés: Turmixgépen összekeverjük a hozzávalókat.

FETÁS, TÖKMAGOLAJOS KRÉM

Hozzávalók: 25 dkg fetasajt, 2 gerezd fokhagyma, zöld fűszerek, 2 ek. tökmagolaj

Elkészítés: Turmixgépen összekeverjük a hozzávalókat. Zöldségekkel, zabkásával fogyaszthatjuk.

TÖKMAGOLAJOS DRESSZING

Hozzávalók: 4 ek. tökmagolaj, 8 ek. víz, 1 citrom leve, 1 tk. mustár, 1 db vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 csipet parajdi só, bors ízlés szerint, 1 csipet eritrit

Elkészítés: Turmixgépen összekeverjük a hozzávalókat. Legvégül adjuk hozzá a tökmagolajat.

TÖKMAGOLAJOS TENGERI HALFILÉ TEJSZÍNES-KAPROS SPÁRGÁVAL

Hozzávalók: 2-3 ek. tökmagolaj, 1 kg tengeri halfilé, 2 dl tejszín, 2 teáskanál morzsolt zsálya (ha van akkor friss), 1 csipet őrölt bors, 1 csokor kapor,1 fél citrom leves, 1 evőkanál étkezési keményítő, spárga.

Elkészítés: A halat megmossuk. A spárgát megpucoljuk, és 4-5 cm-es darabokra vágjuk. 5 dkg vajat felolvasztunk egy nagyobb serpenyőben és a spárgát belerakjuk. Megsózzuk, kevés vizet öntünk alá és lefedve puhára főzzük. (kb 15-20 perc). A keményítőt a tejszínnel simára keverjük és a spárgára öntjük. Sózzuk, borsozzuk és az apróra vágott kaporral, valamint a citromlével ízesítjük. A zsályás maradék vajban megpároljuk a halat, majd a fedőt levéve hagyjuk, hogy elfőjön a leve. Sózzuk borsozzuk és tökmagolajjal meglocsolva a tejszínes kapros spárgára fektetve tálaljuk.

VITAMIN BOMBA SALÁTA TÖKMAGOLAJJAL

Hozzávalók: 30 dkg savanyú káposzta, 1 nagy szál sárgarépa, fél kígyóuborka, 1 db alma, 3 dkg mazsola, 2 ek tökmagolaj, 1 csokor metélőhagyma

Elkészítés: A megtisztított sárgarépát durvára reszeljük. A kígyóuborkát és az almát héjastól lereszeljük. A mazsolát meleg vízbe áztatjuk. A savanyú káposztát összekeverjük a nyers zöldségekkel és almával, a lecsöpögtetett mazsolával. Összekeverjük a tökmagolajjal. 20 percig állni hagyjuk. Frissen vágott metélőhagymával meghintve kínáljuk. Magvas rozs zsemlével, vagy ízlés szerint péksüteménnyel, kenyérrel fogyasztjuk.

TÖKMAGOLAJOS SAJTOS KIFLI

Hozzávalók a tésztához: 1 kg liszt (teljes kiőrlésű), 5 dl tej, 1 tk cukor vagy ugyanennyi méz (az élesztő működéséhez), 5 dkg élesztő, 2 tk só. A kenéshez: 1 dl tökmagolaj, 20 dkg reszelt sajt. A tetejére: 1 db felvert tojás, ízlés szerint magvak

Elkészítés: Az élesztőt a langyos cukros tejbe morzsoljuk, felfuttatjuk. A liszteket, sót kimérjük, elkeverjük. Az élesztős tejjel kidagasztjuk. 40 percig letakarva duplájára kelesztjük. 4 részre osztjuk, mindegyiket vékonyra kinyújtjuk, megkenjük a tökmagolajjal, megszórjuk sajttal. Fentről, alulról, jobbról és balról is behajtjuk. Félretesszük pihenni 10-15 percre. A kenést és hajtogatást még kétszer-háromszor ismételhetjük pihentetéssel, úgy szebb a végeredmény. A tésztát kinyújtjuk, háromszögekre vágjuk. Szorosan feltekerjük. Tepsibe rakjuk, felvert tojással megkenjük, magvakkal megszórjuk. 200°C hőmérsékleten sütjük kb. 12-15 percig.

Felhasználási javaslat: Napi 1-2 evőkanálnyi mennyiség önmagában vagy ételekhez adva. Külsőleg masszírozzuk a bőrbe és a körmökre és a hajra.

Összetevők: 100% héj nélküli tökmagolaj (Cucurbita pepo).

Átlagos tápérték 100 g termékben
Energia: 3626 kJ / 882 kcal
Zsír: 98 g
– amelyből telített zsírsavak: 19 g

– amelyből egyszeresen telítetlen zsírsavak: 33 g

– amelyből többszörösen telítetlen zsírsavak: 46 g

– Omega-3 zsírsavak: 0,91 g

– Omega-6 zsírsavak: 45,46 g

Szénhidrát:
– amelyből cukrok:
Fehérje:
Só: 0,01 g
E-vitamin: 56 mg (466,67%*)

*NRV: Felnőttek számára javasolt napi beviteli referenciaérték.

Nyomokban DIÓT, FÖLDIMOGYORÓT, SZEZÁMMAGOT, MANDULÁT tartalmazhat.

Tárolás: fénytől és hőtől védett, száraz, hűvös helyen tárolandó! Felbontást követően napfénytől védve 2 hónapig fogyasztható. Hűtőben tárolva az olaj zavarossá válhat, de ez természetes folyamat, nem befolyásolja a termék minőségét.

Származási hely: Magyarország

Nettó térfogat: 250 ml

100%-BAN MAGYAR TULAJDONÚ CÉG. A TERMÉK MEGVÁSÁRLÁSÁVAL MAGYAR MUNKAHELYEKET TÁMOGAT!